Mimmit peinttaa – naiskatutaiteilijat loihtivat taidetta Vallilassa

Ensikodin seinä valmiina. (Kuva: Rosa Kivinen, 2015)
Ensikodin seinä valmiina. (Kuva: Rosa Kivinen, 2015)

Tänä vuonna Helsingissä vietetään Taiteiden yötä 27. kerran. Taiteiden yössä järjestetään lukuisia eri taidetapahtumia ja esityksiä pitkin päivää ja yön aikana. Ohjelmaa Taiteiden yöhön järjestävät monet tahot. Vakiintuneita järjestäjiä ovat museot, kirjakaupat, teatterit ja muut kulttuurikeskukset. Tarjolla on myös paljon pieniä tapahtumia ja jokaista kannustetaan löytämään oma taiteilijansa.

Omaa taiteellisuuttaan voi lähteä työstämään esimerkiksi eräässä tapahtumassa Vallilassa. Mimmit peinttaa on katutaidetapahtuma, jossa naistaiteilijat maalaavat Ensikodin muuria. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa ja mukana on kuusi Suomen eturivin naiskatutaiteilijaa. He ovat kutsuvierasartisteja. Tapahtuman alkaessa paikalla on vain kourallinen yleisöä, mutta pikkuhiljaa ihmiset löytävät paikalle.

Aurinko paistaa ja spraymaali tuoksuu. Taiteilijoista sekä yleisöstä huokuu rennon letkeä fiilis. Eräs paikan päällä oleva taiteilija on Nora Helsinki. Hän on harrastanut kuvataiteita pienestä pitäen. Graffiteja hän on tehnyt vähemmän aikaa.

  • Kuvataiteilijana katutaiteen estetiikka kuitenkin näkyy töissäni, kertoo Nora Helsinki

Nora Helsinki maalaa Ensikodin seinään kuvaa äidistä ja lapsesta. Helsingin ensikotiyhdistys auttaa tukea tarvitsevia vauvaperheitä.

  • Maalaan koira hahmot, jotka esittävät äitiä ja lasta. Ne sopivat mielestäni juuri tähän Ensikodin muurille. Värit yritin katsoa sopiviksi ympärillä olevien rakennusten kanssa, juttelee taiteilija.
Katutaidetta
Seinä valmistuu hitaasti, mutta varmasti.

Paikalle virrannut yleisö on hyvällä fiiliksellä liikkeellä. Yleisössä naisia on huomattavasti enemmän kuin miehiä. Naiset ovat löytäneet tapahtuman selvästi paremmin. Paikalla ovat myös Jenni ja Keetta.

  • Tultiin katsomaan, kun kaveri maalaa, he vastaavat, kun kysytään motiivia saapua paikalle.

Naiset kertovat maalaavansa itsekin satunnaisesti. Taiteiden yössä he aikovat osallistua myös muihinkin tapahtumiin.

  • Joku keikka olisi kiva mennä katsomaan, Jenni sanoo.
Taiteilijat työssään.
Taiteilijat työssään.

Katutaidetapahtumaa järjestää taitelija nimeltään RUUSA eli Rosa Kivinen. Hän on maalannut graffiteja muutaman vuoden ajan. Ensikodin seinä valikoitui maalauskohteeksi, koska se on ollut usein töhrittynä. Yhteinen halu on ollut saada seinälle jotain järkevää käyttöä. Ensikodin seinä oli loistava paikka myös siksi, että aikoinaan juuri naiset olivat perustamassa Helsingin Ensikotia. Tapahtuma on inspiroivaa katsottavaa yleisölle. On mukava nähdä katutaidetta, jolla on jokin tarkoitus.

Tapahtuman rento meininki ja positiivinen asenne saavat iloiselle tuulelle. Auringon paisteessa hitaasti valmistuvat työt ovat todellista taidetta. Jokaisella taiteilijalla on oma tyylinsä maalata, joten teokset ovat erilaisia. Pieniä yksityiskohtia hiotaan tarkasti. Yleisöstä jokin asia voi näyttää helpolta, mutta vaatii todellisuudessa osaamista ja harjoittelua.

  • Tarkoitus on tehdä tästä monivuotinen ja kasvava tapahtuma, kertoo tapahtuman järjestäjä Ruusa.

Sitä toivotaan myös yleisön keskuudessa. Naiskatutaiteilijoille ei ole vielä hirveästi omia tapahtumia, joten tämä voisi toimia yhtenä tienavaajana. Tapahtuman tarkoitus on nostaa esille naiskatutaiteilijoita, mutta ei eristäytyä miehistä. Taiteilua jatketaan iltamyöhään ja seinä valaistaan pimeän tullen. Tapahtuman valmiita teoksia voi löytää sosiaalisesta mediasta tapahtuman nimellä Mimmit peinttaa.

Ensikodin muuri valmiina. (Kuva: Rosa Kivinen, 2015)
Ensikodin muuri valmiina. Spraymaalit taiteilijoille sponsoroi Mad Colors. (Kuva: Rosa Kivinen, 2015)

 

 

Lisätietoa: Katutaide

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s